Слоу-пич Джигинг (Slow-Pitch Jigging) или изкуството да уловиш риба с парче желязо

Слоу-пич джигинг (Slow-Pitch Jigging) – риболовна техника, възникнала преди няколко години в Япония, днес печели все повече почитатели по цял свят. Концепцията за този вид риболов е популяризирана първоначално от Норихиро Сато (Norihiro Sato), титулован като нейн създател.

Каква е разликата с добре познатият спийд джигинг? Всеки който е опитвал бързо водене на пилкер, вероятно в началото е реагирал: „Ох, този риболов е уморителен!“. Така възниква и погрешното впечатление, че джигингът изисква мускули и сила. Много риболовци са се отказали изобщо от джигинг, след първите си опити със спийд джигинг.

Слоу-пич джигингът предлага съвсем различно усещане! Тази техника е въздигната до изкуство, както много неща измислени от японците :) Риболовът е много по-приятен и резултатен от много други познати техники. Не е трудно човек да се научи, достатъчно е да разбере принципите на слоу-пич джигинга и да ги приложи на практика.

СЛОУ-ПИЧ ДЖИГИНГ ОТ НОРИХИРО САТО

Излгежда лесно, нали? Да, така е! Не е нужно да измъчваш мускулатурата си.

ВЯРВАШ ИЛИ НЕ, ТАЗИ ТЕХНИКА РАБОТИ!

 1. Ефективна е при риболов на много видове риба, от бързо-плуващи до дънни видове.
 2. Работи при широка гама от „настроения“ на рибите (не само когато са активни, но и когато не са).
 3. Работи в много по-разнообразни морски и метеорологични условия.
 4. Хваща повече риба!

Е, все пак, когато рибата се храни активно и знаем къде се намира, можем да използваме всякакви риболовни техники. Но рибата не е активна постоянно. Всъщност, на повечето места активността на рибата продължава 1-2 часа, като това се случва няколко пъти на денонощие. Ако не ви се мотае из морето цял ден, в търсене на пасаж активна риба, ще трябва да опитате нещо различно.

И така, как да уловим риба, когато тя не се храни активно? Слоу-пич джигингът е възникнал точно от тази идея.

Как да уловим риба, когато тя не се храни активно? Слоу-пич джигингът е възникнал точно от тази идея

КАК РАБОТИ?

Хищниците винаги търсят лесна жертва, за да се нахранят. Колкото е по-лесна, толкова по-добре. Това е инстинкт!

Наранена рибка-жертва прави хаотични движения, спира, стрелка се безпорядъчно в различни посоки, проблясвайки и … ПОТЪВА към дъното! В морската екосистема, да се движиш надолу е признак на слабост. Това означава, че или не можеш да плуваш, или търсиш укритие да се спасиш. Ето, какво цели слоу джигинга, ето какво искаме да наподобим, за да съблазним зъбатите хишници.

Слоу-пич джигинг не означава бавно въртене с макарата. Това е непрекъсната последователност от движения, накъсани от спирания. Завъртане-спиране, на всяка стъпка (pitch). Базовото темпо е 1 стъпка в секунда. И това е доста по-бавно, в сравнение със стария спийд (скоростен) джигинг.

 1. При първата стъпка „Оборот с макарата“ пръчката се огъва плавно надолу, натрупвайки енергия, необходима за стъпка 2 (да изтегли джига, с гладко ускорение нагоре). Стъпката може да бъде цял оборот с дръжката, може да е 1/2 или 1/4. При всяка стъпка „оборот с макарата“ можете да добавяте движение с върха на пръчката (jerk), не е задължително, вие решавате.
 2. След завършване на стъпка „оборот с макарата“, спирате навиването и държите пръчката в горната позиция, която е стигнала (без да я навеждате обратно). По този начин, огънатата пръчка отскача нагоре до изправено положение, освобождавайки енергията си с камшично движение. Така джигът се стрелва нагоре и веднага след това се обръща встрани, освободен от приложената сила. Централно балансираните джигове се плъзват напречно, като плуват в хоризонтална посока за момент. Това е моментът, в който преследващата го риба захапва!
 3. Навеждате пръчката надолу с половин оборот или без да обирате изобщо с макарата. Ако завъртите 1/2 оборот при навеждането и 1/2 оборот при изтеглянето нагоре, джигът продължава да танцува, издигайки се, като играта му е накъсана с от спирания, при които се плъзга встрани, напречно. Ако само наведете пръчката, без оборот с макарата, джигът потъва свободно, извършвайки вградените му движения. Това също е много популярен момент на захапване.
 4. Точно в момента, в който джигът потъвайки натежи на върха на пръчката, го изтегляте обратно нагоре с оборот на макарата (и джъркване с пръчката, по желание). Така стигате отново до стъпка 1, завършвайки цикъла. Много е вероятно в този момент да усетите, че имате риба, захапала по време на предишната стъпка. Можете да променяте всички видове движения – с пръчката, скоростта, дължината на изтегляне, ритъм и времетране на стъпките, както и комбинациите между тях.

Слоу-пич джигинг не означава бавно въртене с макарата. Това е непрекъсната последователност от движения, накъсани от спирания.

Вижте повече в статията ОСНОВНИ ДВИЖЕНИЯ В СЛОУ-ПИЧ ДЖИГИНГА.

Никога не можем да бъдем абсолютно сигурни, какво точно провокира рибата да реагира на джига. Основното схващане е, че рибата атакува, когато джигът се плъзга в хоризонтална позиция или потъва свободно. С други думи, това са моментите, когато джигът е оставен да плува свободно, без никакво въздействие от наша страна. В слоу-пич джигинга се стараем да увеличим максимално броят на тези моменти. Не се престаравайте с енергични движения. Накарайте джигът да легне хоризонтално. Оставете го да плува. Оставете го да пропада свободно!

Чрез този метод са постигнати огромни резултати в риболова на всякакви видове риба. Групери, трески, рифови и други дънни риби, в повечето случай не се цел на риболов с конвенционалните методи. Но тези деликатесни видове се ловят най-успешно чрез слоу-пич джигинг. Всичките разновидности и подвидове Туна и Амбърджак, изобщо всякакви бързо-плуващи жълто-опашати хищници, също много обичат бавното движение и потъване на слоу джиговете.

Най-важната особеност на Слоу-пич Джигинга е да сте вертикално подравнени с джига! Той трябва да е под вас, а не встрани. Цялата конфигурация на риболовната екипировка за слоу-пич джигинг, както и управлението на лодката, служат основно на тази цел! А когато не можете да стоите вертикално, слоу-пич джигингът почти не работи.

Вижте повече в статията ЛЕКА ЛИНИЯ ЗА ВЕРТИКАЛНА ИГРА (очаквайте скоро).

Най-забавната част в слоу-пич джигинга е огромният избор за тактически решения. Слоу-пич принципите ви карат да осъзнаете и да си представите как играе джига. Това знание ви дава възможност да променяте линията и тактиката по свое усмотрение, когато не работят. Имате толкова много възможности за избор. Можете да смените вида на пръчката, макарата, формата, цвета и теглото на джига, основната линия, шок-лидера, куките, асист влакното, да не говорим за разнообразието от движения с пръчката и обиране с макарата! Комбинациите са безкраен брой, но в същото време не е трудно да изучите тази техника :) Слоу-пич принципите са толкова прости.

Искрено се надявам и ще направя всичко възможно, да ви помогна да разберете, овладеете и се наслаждавате на тази толкова успешна риболовна техника.

4 thoughts on “Слоу-пич Джигинг (Slow-Pitch Jigging) или изкуството да уловиш риба с парче желязо”

 1. Интересно.Пилкерите бяха голямо откритие преди години когато навлязоха но рибата за тях намаля драстично.БадВан дали ще работи при нас?

  1. Да, работят, за всякаква хищна риба. В Черно море съм хващал, чернокоп, циганки и дракони на слоу джиг. Във фейсбук групата съм качил видео-клипове. Ще ги кача и в YouTube, после ще ги споделя тук. За леферите не остана време за проби през миналия сезон, от пустия тролинг!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *