Основни движения в слоу-пич джигинга

Видът на пръчката и как боравим с нея – това е най-важното за правилна игра на джига.

Нека разгледаме детайлно какво се случва и каква е правилната последователност от движения.

Да започнем с основната схема: 1 стъпка – 1 джърк. Поддържай темпо от 1 стъпка в секунда, за да можеш да усетиш играта на джига.

1 стъпка = 1 джърк
Примерът показва какво се случва при 1 стъпка = 1 джърк.

1. Дръж пръчката водоравно, на 90 градуса спрямо основното влакно. Направи 1 оборот с дръжката на макарата (с увеличаващо се ускорение) и спри. Пръчката поддава на съпротивлението и се огъва. Джигът се устремява нагоре и достига максимална скорост в момента, в който спреш да въртиш. Примерът показва случващото се при 1 стъпка = 1 джърк.

  • Оборотът може да e цял, 1/2 или 1/4. Освен оборот с макарата можеш да добавиш движение и с върха на пръчката, нагоре или надолу. Но докато не почувстваш какво се случва, ти препоръчвам да държиш пръчката само хоризонтално.
  • Хоризонталната позиция на пръчката, на 90 градуса спрямо влакното е основна! Ако пръчката ти е наведена надолу, пружиниращата й енергия е по-малка, следователно движенето на джига ще е по-меко. Ако върхът е насочен нагоре, пружинирането на пръчката е по-силно, следователно движението на джига е по-енергично.

2. Спри оборота с дръжката и задръж пръчката в хоризонтална позиция. Генерираната енергия в карбона се освобождава и изстрелва примамката нагоре. Джигът получава свобода, задвижван само от придадения импулс, натрупаната кинетична енергия и хидродинамиката. Движението му, в този момент на освобождаване, зависи от формата и баланса. Някои джигове се плъзгат напречно встрани, други се завъртат, трети зависват, обръщат се и пропадат надолу.

Спри оборота с макарата и задръж пръчката в хоризонтална позиция. Генерираната енергия се освобождава и изстрелва примамката нагоре. Джигът получава свобода, движен единствено от импулса, натрупната кинетична енергия и хидродинамиката.

♦ В ситуация като тази, централно балансираните джигове влизат в хоризонтална позиция. Това е основната цел в слоу джигинга! Това е моментът на захапване. Този, както и следващият момент – при пропадането! В тези 2 ситуации джигът няма никакво въздействие от наша страна. Джигът плува в хоризонтално положение. Даваме краткотрайни, но многократни шансове на преследващата го риба да захапе. Ако рибата захапе по време на плъзгането, най-вероятно закачането ще е на горните куки. Ако атаката е при пропадането – на долните куки. Хищникът се прицелва в това, което изглежда като глава на жертвата … или с други думи във водещата точка на движението!

♦ Най-важният фактор тук е да оставиш пръчката да си свърши работата. Много риболовци НЕ помагат, махайки някак с пръчката, но така спъват потенциала на такъмите си. Направил си първата стъпка „Оборот с дръжката“. Изчакай за да видиш резултата!

Обичайна грешка е да наведеш пръчката след оборот, точно когато тя трябва да изпружинира нагоре! Навеждането в този момент обезмисля работата на пръчката. Разбира се, ако тактиката ти го изисква – няма проблем, но трябва да знаеш какво правиш. Между другото, няколко високо-скоростни оборота може да са много ефективни, за да привлекат вниманието на целта ти. И след това да позволиш на рибата да захапе, с няколко слоу-пич стъпки :) И все пак, ако искаш джигът да плува хоризонтално, поклащайки се странично, трябва в един момент да спреш обирането и да задържиш пръчката на едно място.

Пръчките за слоу-пич джигинг са изработени от високо-еластичен карбон, с бавна параболична акция. Бланките са много тънки и твърди. В резултат, пръчката се огъва дълбоко, като пружинира бавно и мощно, със силата на цялата си дължина.

3. Това е продължение на стъпка 2. Секунди след като освободеният джиг заплува с поклащане, той губи енергията на импулса и започва да пропада. Това е обичаен момент на хищна атака! На пазара има много модели джигове, които са специализирани в „пропадането“. Формата им е такава, че играят с всички въможни движения при потъване. Някои се завъртат и вибрират, други се поклащат бавно назад, трети се полюшват наляво-надясно. Това, което трябва да правиш в този момент е ДА НЕ ПРЕЧИШ на вградената игра на джига!

Изчакай максимално дълго, докато джигът плува

♦ Ако просто задържиш пръчката в една позиция, пропадането няма да трае дълго. Но когато свикнеш да добавяш движение с пръчката, в този момент можеш да наведеш върха надолу и така ще удължиш времето за пропадане. И, разбира се, не обирай влакно с макарата, ако искаш да удължиш времето на пропадане. Обърни внимание, това е ОСНОВНА ЧАСТ от тактиката ти: КОЛКО ДЪЛГО ВРЕМЕ ПРОПАДА джигът в последователността от движения.

♦ Бъди внимателен и наблюдавай, дали при пропадане джигът издърпва влакното, и как брейдът оказва съпротивление. Играта на плуващ джиг (свободен от външни влияния) и потъващ джиг (контролиран чрез съпротивлението на влакното) е много различна. Не можеш предварително да прецениш коя е по-ефективна. Това зависи от настроението на рибата, която преследва и наблюдава джига в този момент. Затова можеш да пробваш свободно пропадане (с нулево съпротивление), комбинирано с произволни забавяния (леко изпъване на влакното). Когато вече си наясно какво правиш, можеш да пробваш най-различни комбинации на потъване, докато налучкаш най-ефективно водене за момента.

4. Това е началото на нова стъпка. Времетраенето и ритъмът на стъпките са особено важни за цялостния процес от последователности.

Миг преди да усетиш джигът да натежава на върха на пръчката, ти го вдигаш с оборот на макарата. Не го прави прекалено бързо, трябва да усетиш теглото на джига, докато навиваш. В противен случай проваляш последващото пропадане, а и тази следваща стъпка се получава прекалено анемична. От друга страна, ако удължиш прекалено времето за оборот с макарата, рискуваш джигът просто да увисне на линията. Той „умира“, спира играта си, виси като обесен. Със сигурност губиш интереса на преследващата го риба! Какви са правилните движенията при слоу-пич джигинг

♦ Ако дадеш повече време на пропадането, но влакното не потъва и „коремът“ продължава да плува на повърхността, най-вероятно някой е захапал желязото и отплува :) Навий бързо с макарата, докато усетиш тежестта с върха на пръчката и задръж. Ако усетиш движение – засичай яко! Внимавай, защото има вероятност джигът просто да е докоснал препятствие на дъното, нали не искаш аварийни ситуации? Винаги бъди сигурен, че имаш риба, преди да засечеш!

♦ Заради разнообразната игра, можеш да избереш дали да направиш цял оборот или 1/2 при навеждане на пръчката, или 1/2 оборот при вдигане. Ако не навиваш при навеждане – пропадането става максимално дълго. Но дали искаш пропадането да е максимално дълго при всяка стъпка? Вероятно не. Можеш да завъртиш 1/2 оборот при потъване, после 1/2 оборот при вдигане. Така джигът се плъзга встрани, но застива без пропадане, после отново тръгва нагоре – поредица от леки изкачвания. Играта става разнообразна. Добре е да комбинираш пропаданията с разнообразна игра.

5. Ето я и следващата, повтаряща се стъпка, началото на следващия цикъл – пружиниране на пръчката нагоре, след оборот с макарата. Надявам се, вече си разбрал последователността?

Когато свикнеш с процеса, можеш да започнеш да използваш по-добре възможностите на пръчката си. Но, твърдо ти препоръчвам, преди това да потренираш само чрез обиране с дръжката на макарата. Има толкова много неща, които всеки прави без да знае, ако прекалено много движи пръчката. Трудно се преодоляват навиците, изградени при риболов с други техники, даже пречат. Особено навиците от риболова с чепаре! На пръв поглед движенията изглеждат същите, но това подвежда. Изчакай, не върти макарата. Нека пръчката изпружинира нагоре и изтегли джига.

♦ В реална ситуация, в морето обикновено има вълни. Важно е да хармонизираш играта си с ритъма на вълните. Можеш да изтегляш, когато вълната вдигне лодката, и да пропадаш при оттеглянето й. Така правиш движенията си още по-енергични. Но може би е по-правилно да направиш точно обратното? Експериментирай и открий сам!

♦ Когато се почувстваш така, сякаш свириш музика, ще започнеш да усещаш и най-леките докосвания от риби. А те не са никак малко! Опитай да си в синхрон с морето. Винаги обръщай внимание на информацията, която получаваш от контакта си с влакното, това е особено важно. Бъди спонтанен. Бъди игрив и разнообразен при всяка серия от издигания.

Основната ти мисъл трябва да е, че никога не знаеш какво ще провокира рибата към атака. Няма правила и забрани. Някакво движение е работило вчера, но днес вече може да не работи. Когато си наясно какво правиш, рано или късно ще намериш правилната мелодия.

И колкото си по-наясно какво правиш, толкова забавлението е по-голямо :)

2 thoughts on “Основни движения в слоу-пич джигинга”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *