Как помогнах за подобряване навигационната карта на Черно море (и увеличих улова си на лефер:)

С интерес към всякакви новости и воден от желанието за по-ефективен риболов реших да се включа в програмата на Navionics за подобряване на електронната навигационна карта на Черно море.

Обичам морският риболов, но откакто се сдобих с лодка и извънбордов мотор се запалих много по тролинга. Първоначалното  обучение, бе съпътствано от консултации с по-напреднали колеги и няколко безрезултатни излета. Уверих се, че и при този риболов най-важен е изборът на място. Както се казва – да си на правилното място, във верния момент и да имаш правилна тактика.

Бе очевидно, че няма да мина без морска навигация и се сдобих с най-изгодния за момента сонар-чартплотер, с най-голям цветен дисплей Lowrance Elite-5 Combo. Изборът ми основно бе повлиян от предлаганата безплатна навигационна карта от Булстар – официален вносител на Lowrance.

Паралелно с първите вдъхновяващи резултати в улова на морски хищници установих, че картата не е особено точна. Някои плитчини не се намират там, където са означени, а на десетки метри встрани. Неточните стойности за дълбочина ми костваха няколко скъсани воблера. Кулминацията бе, когато извънбордовия мотор се удари в подводна скала на място, означено с дълбочина 3 метра! Мястото бе доста по-плитко! Неприятна изненада, особено когато се намираш на повече от 1 километър от брега! Е, така е с безплатните неща. Продадох Лорънса. Омръзна ми от маркиране на рифове и опасни места, с цел корекция на картата. В един момент точките стават толкова много, че може да се объркаш, защо дадено място е маркирано – опасност, добър улов или  добра перспектива.

След няколко месеца и известно проучване станах горд собственик на техника-чудо 4 в 1 – цветен сонар чартплотер Humminbird 798cx HD SI! Купувайки едно устройство получаваш класически 2D сонар, Down Imaging сонар (сканиране надолу), Side Imaging сонар (странично сканиране) и вграден GPS. Гарнирах придобивката с навигационна карта Navionics Gold XL9 за Средиземно, Егейско, Черно и други морета. Няколко излета и работа с Хъмито ме убедиха окончателно в извода – не правете компромис с евтини сонари и навигации! А инвестицията в точна карта ще ви се отплаща с години!

Тази есен се случи нещо още по-хубаво. Navionics стартираха програма за подобряване на картите с помощта на ползвателите им! Риболовци, харпунисти, яхтсмени – всеки може да помогне картите да станат още по-точни и верни.

Страхотно съвпадение! Тъкмо бях открил някои малки несъответствия между показанията на сонара и очертанията върху картата на поредните плитчини, където хващахме лефер. Рифът си беше там, където е означен, но формата му не беше точно, както на графиката. За да си изясня къде е ръбът на скалата, отново бях започнал масово маркиране, с цел по-ефективни траектории на движение!

Ето как изглеждаше картата в уеб приложението на Navionics преди да се включа в програмата им:

screen-2-200m-SonarCharts_BEFORE-LOGO

След поредният риболов внимателно проучих инструкциите как се правят и качват сонарни записи на сайта Navionics. С упътването можете да се запознаете тук. Изпълних всичко, както е описано и им изпратих 38 записа с обем 521 мегабайта.

Получих автоматичен имейл с благодарности, а след няколко дни още едно писмо, в което изразиха съжаление, че 4 от записите не съдържали цялата необходима информация и няма да бъдат използвани. Не беше болка за умиране, основната информция беше читава.

С нетърпение изчаках обещаните в рекламата 10-ина дни за да видя как ще бъде променена картата. Ден след ден проверявах за промяната и най-накрая тя се появи:

screen-2-200m-SonarCharts_AFTER-LOGO

За човек, който е изследвал с дни този риф разликите са очевидни. За по-ясна визуализация на разликите в картите обаче, наложих двете изображения едно върху друго и се получи следното:

screen-3-200m-AllCharts-LOGO

За да откриете всички промени по картата така или иначе ще трябва да разгледате обстойно и двете снимки. Но за да се ориентирате по-лесно – видимите разлики са в жълт цвят.

Собствените ми надблюдения по време на риболов също показаха видното от горната снимка. Рифът вляво не е с толкова голяма площ, както е изобразен на първата графиката (преди обновяването). Дълбочините отбелязани на първата снимка също не са верни. На това място няма дълбочина 6 метра. Както вероятно се досещате означението за дълбочина директно влияе върху избора на воблер. Никой няма да използва воблер, който гази 9 метра на място, означено като 6 метра дълбоко. В конкретната ситуация обаче, за да уловиш риба се изискваше воблерът да се движи възможно най-близко до дъното. Ако картата е вярна и риболовецът знае предварително точната дълбочина може би избрал правилният воблер много по-бързо и би спестил немалко време в проучване на дълбочините със сонар.

На първоначалната карта мястото, където е ръба на рифа бе означено като плоска плитка част. На коригираната карта отново не е точно изобразен резкия ръб на скалата, с голям пад в дълбочината. Но все пак обновената графика е значително по-точна и може да ви спести много време, гориво и напразни надежди в опитите да уловите лефер!

В заключение искам да споделя задоволството си от програмата на Navionics. Смятам в бъдеще да продължа с качването на сонарни записи от риболовните ми излети. Това със сигурност ще подобри улова. Има толкова много интересни места за проучване!

Очаквайте скоро пост за това как изглежда един сонарен запис, направен с Humminbird и как можете  да го прегледате на компютъра си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *