Как да работим с Navionics SonarCharts

Здравейте приятели на риболова,

Вероятно сте се запознали с новата инициатива на световния производител на навигационни карти Navionics от блога официалния им вносител Filstar.

Ако не сте – да си припомним за какво става въпрос.

Navionics SonarCharts™ е лесен метод за всеки, който ползва лодка да подобри електронната карта на любимите си места!

Научете повече за дънния релеф на риболовните си райони или скали за гмуркане с харпун и така ще направите излетите си много по-интересни, паметни и резултатни.

Нали на всеки от нас се е случвало да гледа как от съседната лодка хващат повече риба? Не винаги причината за това е употребата на по-добър монтаж или примамка. Много често по-богатият улов е резултат на правилно движение и позициониране на лодката спрямо релефа на дъното.

Как да узнаем правилното място или траектория на движение? Много просто – като изучим дънния релеф! Това може да стане бързо и лесно, ако се включим в програмата на Navionics  за обогатяване на електронните навигационн карти!

Накратко – правим записи със сонара си, докато ловим риба или се разхождаме с лодката. След това качваме записите от сонара на сайта на Navionics. Ангажиментът на компания е да обнови картата на съответното място до 2 седмици.

В резултат се получава ясна и подробна карта (виж по-долу). Вляво е картата на неизследван водоем. С червените лини е отбелязан пътят на лодката. След обновяване на картата тя има изглед като този вдясно.

Изглед на навигационната карта преди и след качване на сонарни записи

Изобатите (линиите свързващи точки с еднаква дълбочина) ни дават добра представа за дънния релеф. Ясно се виждат плата, скатове и различните дълбочини.

След като имаме тази основна информация, можем доста по-обосновано да търсим рибата според вида й, сезона, темепературата на водните слоеве, хранителните навици, метеорологични условия и други фактори.

КАК ДА ПРАВИМ СОНАРНИ ЗАПИСИ

Вижте кратко описание как да правите записи със сонар Humminbird. За подробно описание прочетете ръководството на устройството, което притежавате.

 1. Преди да поставите картата проверете дали не е заключена.
 2. В опциите на сонара активирайте екрана на сонара, който управлява записването и прегледа на записи.
 3. Отидете на екран Snapshot and Recording View.
 4. За начало на записа изберете от менюто START RECORDING, а за край STOP RECORDING.

Основни инструкции за запис със сонар Humminbird

 КАК ДА КАЧИМ СОНАРНИТЕ ЗАПИСИ НА САЙТА НА NAVIONICS

 1. Заредете сайта на Navionics и поставете чипа в картов четец.
 2. Инсталирайте или отворете Chart Installer.
 3. Следвайте инструкциите, както е показано на схемата по-долу:

Ъплоуд на сонарни записи от карта с памет на сайта Navionics

Записите от сонара ви вече са прехвърлени на сайта. Можете да ги изтриете от картата или да ги запазите на компютъра си за следващ преглед.

Записите от сонарите Humminbird са с имена R0001, R0002 и т.н., а траковете на навигациите Garmin се записват като USERDATA.ADM. Към днешна дата програмата все още не обработва записи от сонари Lowrance, но това се очаква да стане скоро.

Не изтривайте от чипа си никакви други файлове на Navionics, за да не повредите картата!

Ъплоуд на сонарни записи от карта с памет на сайта Navionics

Ъплоуд на сонарни записи от карта с памет на сайта Navionics

Ъплоуд на сонарни записи от карта с памет на сайта Navionics

Процедурата е завършена! Ще получите благодарствен имейл от Navionics. След 2-3 дни ще получите отчет дали всички записи са качествени и могат да се използват за подобряване на картата, както и колко от тях не съдържат полезна информация.

10-15 дни след качването на записите можете да видите променената карта в уеб-приложението на Navionics на адрес:

http://www.navionics.com/en/webapp

Ъпдейт на електронната карта на чипа, който ползвате за сонара си направете по обичайния начин.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Защо подобряването на електронната карта може да представлява интерес за Вас?

Познаването на дънния релеф би могло да ви помогне да направите излетите си много по-интересни и по-резултатни, ако практикувате някои от следните дейности:

 • Морски риболов: от най-голямо значение за ефективен тролинг с воблери за морски хищници е, ако го правите върху подводен риф, особено по ръба му. Познаването на рифовете и тяхната формата е ключът към успешния риболов на лефер, лаврак, дори и паламуд. Подобна е ситуацията и с дънния риболов, например за попче. Гъста популация или едри лихнуси се търсят върху така наречените пангози – изпъкнали скалисти образувания, които се открояват върху плоското пясъчно дъно.
 • Риболов на сладководни хищници: известно е, че бялата риба, сома, костура и щуката обитават конкретни места и често е безмислено да ги търсим извън хабитата им.
 • Риболов на шаран: шаранът сменя пътя си и районите на хранене. Има огромно значение дали ще го търсим на плато, полегат скат или в коритото на стара река.
 • Подводен риболов: отново както при морския риболов. Успешните тактики за риболов с харпун почти винаги се прилагат около дънните скали. Най-важното е да локализирате укритията и пътя на рибата.

Как преминахме описания по-горе процес стъпка по стъпка и как изглежда резултатът очаквайте в следващия ни пост.

One thought on “Как да работим с Navionics SonarCharts”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *